Πισίνα για μικρούς καλεσμένους
Ένα θέμα που θα θέλαμε να θίξουμε αφορά την ασφάλεια των μικρών παιδιών στις πισίνες.
Μαζί με τη ναυαγοσώστρια Μάρω Αρμάου ετοιμάσαμε 7 οδηγίες – συμβουλές για όσους έχουν πισίνα.
- Το πρώτο πράγμα που καλό θα ηταν να έχουν όλοι, είναι έναν πτυχιούχο ναυαγοσώστη. Διότι το κακό μία φορά θα γίνει και δεν θέλει πολύ. Οι γονείς μπορεί να αφαιρεθούν είτε κοιτάζοντας το κινητό, είτε πιάνοντας την κουβέντα και δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να πνιγεί ένα μικρό παιδί. Δυστυχώς μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από 3 λεπτά χωρίς να κάνει κανένα απολύτως θόρυβο, ακόμη και αν το νερό έχει 30 εκ. βάθος.
- Ιδιοκτήτες και γονείς οφείλουν να ενημερωθούν για τον Δευτερεύον Πνιγμό που έχει οδηγήσει πολλά παιδιά στο θάνατο . Αυτό συμβαίνει όταν κάποιο παιδί μείνει κάτω από την επιφάνεια, πιει νερό και μετά παρουσίασει έντονη κόπωση και βήχα. Αν έχει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να πάει ΑΜΕΣΩΣ στα επείγοντα. Μετά απο τέτοιο περιστατικό το σώμα μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα μέχρι και 72 ώρες μετά τον παραλίγο πνιγμό.
- Το νερό πρέπει να είναι πολύ ρηχό εκεί που κολυμπούν παιδιά.
- Πρέπει να υπάρχει εξοπλισμός όπως κυκλικό σωσίβιο,ράβδοι διάσωσης και κουτί πρώτων βοηθειών.
- Μην τοποθετείτε έπιπλα κοντά στην πισίνα .
- Μην επιτρέπετε την κολύμβηση στην πισίνα κατά τη διάρκεια καταιγίδας.
- Καλό είναι αν δεν έχετε ναυαγοσώστη να μάθετε να δίνετε τις πρώτες βοήθειες. Μπορεί να σώσετε μία ζωή.
Η πισίνα είναι η από τις κορυφαίες δραστηριότητες του καλοκαιριού αλλά μπορεί να αποβεί μοιραία για τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους. Η ενημέρωση και η προσοχή σώζουν ζωές.